Нов закон за урбана мафија во скратена постапка?

Популарно

Погледнете како би изгледало возењето во воз со 4.800 км/ч (ВИДЕО)

Како би изгледало кога јапонски воз би забрзал до 4.800 км/ч? Како би изгледало да сте внатре и да гледате низ прозорецот?Поглeднете на видеото...

Што Апасиев говореше како студент? Погледнете го видеото

Во рамките на седмото издание на орагорската вечер "Иво Пухан" во 2007 година, свој настап имаше и Димитар Апасиев, тогашен студент во втора година,...

Еве зошто не треба да блендирате за предупредување од полиција

Пријателското блендирање претставува меѓусебна, невербална комуникација помеѓу возачите со цел предупредување дека во близина следи полиција. Оваа пракса егзистира со децении наназад и сигурно...

Новиот предлог-закон за урбанистичко планирање е донесен од Владата на седница на 27 април, а тој сега со потпис од министерот за транспорт и врски е пратен во собраниска процедура. Измените на Законот за урбанистичко планирање, се однесува на два исклучока, кога може Деталниот урбанистички план да не биде во согласност со Генералниот урбанистички план.

Односно, предложените промени се однесуваат на член 35, во кој се наведува дека деталниот урбанистички план или дел од деталниот урбанистички план што не е усогласен односно е во спротивност со одредбите од Генералниот урбанистички план, не може да се применува. Но, сега со измените се наведува дека по исклучок од овој став детален урбанистички план, донесен согласно генерален урбанистички план кој престанал да важи, може да се применува кога:

1.Намените утврдени во деталниот урбанистички план се во согласност со намените утврдени во новиот генерален урбанистички план;

2. Во новиот генерален урбанистички план е планиран променет профил на сообраќајната мрежа во однос на деталниот урбанистички план доколку со реализација на планираните градби или деловите од планираните градби од деталниот урбанистички план не се попречува реализацијата на сообраќајната мрежа од новиот генерален урбанистички план.

Ваквите измени, кои се носат во скратена постапка, ја отвора можноста за изградба на висококатниците кај „Холидеј Ин”, затоа што токму неусогласеноста на Деталниот урбанистички план со Генералниот урбанистички план е една од точките кои јавноста ги спори. Таму планот за 8,8 пати ги надминува параметрите во однос на површината за домување и бројот на жители определени во актуелниот ГУП за Град Скопје.

Овој предлог-закон следи после заедничкото гласање на власта и дел од опозицијата за легализација на дивоградби, кој закон беше повлечен од Владата после силните реакции од јавноста.

Читај повеќе

Последни објави

Детското игралиште во Нерези како во Чернобил (ФОТО)

Детското игралиште во Средно Нерези повеќе наликува како на игралиште во Чернобил отколку од населба во Општина Карпош. Левица Карпош на својот официјален Фејсбук...

Димоски: Се фалат кој ја има бетонизирано помалку Општина Карпош

Државниот Завод за статистика го објави месечниот извештај за издадени одобренија за градење за јули годинава. Според истиот, најмногу одобренија во скопскиот регион се...

Мостот Обединети Нации не е безбеден за пешаците и велосипедистите

Левица Карпош на својата Фејсбук страница објави фотографија од очајната состојба во која се наоѓа мостот Обединети Нации кој го поврзува Влае со останатиот...

За маалскиот живот во Карпош 2 (ВИДЕО)

Каков бил маалскиот живот во Карпош 2? За вратарот Рамиз од Драмски, прекарите како Пики, Чомбе, Кокош, Чавки, Трендо, Коџак, за турнирите во табла...

Амбулантата во Козле – срам за македонското здравство

Најдобрата слика за состојбата на македонското здравство може да ја најдете во скопската населба Козле. Амбулантата која е изградена пред повеќе децении се наоѓа...