Не ми кажа ништо за науките и за службениците

Популарно

Погледнете како би изгледало возењето во воз со 4.800 км/ч (ВИДЕО)

Како би изгледало кога јапонски воз би забрзал до 4.800 км/ч? Како би изгледало да сте внатре и да гледате низ прозорецот?Поглeднете на видеото...

Што Апасиев говореше како студент? Погледнете го видеото

Во рамките на седмото издание на орагорската вечер "Иво Пухан" во 2007 година, свој настап имаше и Димитар Апасиев, тогашен студент во втора година,...

Еве зошто не треба да блендирате за предупредување од полиција

Пријателското блендирање претставува меѓусебна, невербална комуникација помеѓу возачите со цел предупредување дека во близина следи полиција. Оваа пракса егзистира со децении наназад и сигурно...

Хоспиталецот:
Сè уште не ми кажа ништо за науките и за службениците.

Џеновјанцеот:
Ти кажував, но штом си толку љубопитен, ќе ти кажам уште некој збор. За време на секоја месечева мена и на полна месечина, по принесувањето на жртвата, свикуваат Совет. Во Советот доаѓаат сите кои се постари од дваесет години и од нив се бара поединечно да изнесат мислење за она што му недостасува на градот, и да кажат кои службеници добро ја извршуваат својата служба, а кои лошо. Исто така, сите управувачи се собираат секој осми ден. Прво Врховниот Хох (Сонце) и заедно со него Моќта, Мудроста и Љубовта, од кои секој има по тројца службеници, така што ги има вкупно тринаесет. Тие раководат со соодветните гранки ан управата: Моќта раководи со војската, Мудроста со науката, а Љубовта со начинот на исхрана, облекувањето, раѓањето и воспитувањето. Се состануваат и командантите на сите одреди, и женски и машки, десетарите и центурионите, расправаат за работите што се однесуваат на државата и избираат службеници кои порано, во Големиот Совет, биле само назначени. исто така, Сонцето и тројцата владетели секој ден одржуваат совети за тековните работи и го проверуваат, потврдуваат и извршуваат она што било одлучено на собирите. Не се служат со ждрепка, освен кога никако не можат да се согласат за одлуката што треба да ја донесат. Службениците се менуваат според волјата на народот. но никогаш првите четворица, освен ако по заедничкото советување самите не му го отстапат достоинството на некој помудар, побистар и подостоинствен од самите нив. Навистина, толку се чесни и попустливи што на драга волја му го отстапуваат местото на оној кого го сметаат за помудар, па дури и учат од него. Но тоа ретко се случува.

Главните личности кои ги водат поединечните науки му се подредени на владетелот Мудрост, освен Метафизичарот, кој самиот е Сонце и кој управува со сите науки, затоа што е срамно тој да не знае нешто што можат да го знаат смртниците. Под управа на Мудроста, значи, се: Граматичарот, Логичарот, Физичарот, Лекарот, Политичарот, МОралистот, Економистот, Астрологот, Астрономот, Геометарот, Космографот, Музичарот, Перспективистот, Аритметичарот, Поетот, Реторичарот, Сликарот и Вајарот. Под управа на владетелот Љубов се: Управникот за раѓање, Воспитувачот, Лекарот, Управникот за облека, Агрономот, Сточарот, ОВчарот, Главниот скротител на животни, Главниот готвач и така натаму. Под власта на владетелот Моќ се: Стратегот, Командантот за двобои, Мајсторот за ковачката вештина, Командантот на арсеналот, Благајникот, Управникот на ковачницата, Архитектот, КОмандантот на разузнавачката служба, КОмандантот на коњицата, Командантот на пешадијата, Коњуштарот, Гладијаторот, Артилерецот, Командантот на борците со праќи Прачкашот и Судијата. А на сите овие им се поредени посебни мајстори.


Извадок од книгата “La citta del Sole” (“Градот на сонцето”) од Томазо Кампанела

Читај повеќе

Последни објави

За една недела подигнати 86 непрописно паркирани возила од јавните површини

Во текот на изминатата недела (31.12.2020 – 07.01.2021 година) со специјалните возила пајак се отстранети вкупно 86 возила од јавните површини. Од вкупниот број...

Продолжуваат активностите од втората фаза од проектот за изградба на булеварот Босна и Херцеговина

Продолжуваат градежните активности за реализација на втората фаза од проектот за изградба на булеварот Босна и Херцеговина. Деновиве се врши асфалтирање на дел од...

Филипче: ГАК доби нова Дневна болница со медицинска опрема, се зајакнува капацитетот на установата

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, денеска беше во посета на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство по повод адаптиран нов простор за Дневната...

Милевски: Ги откриваме скриените атракции на Демир Хисар и Клос со поддршка на ЕУ

Со финансиска поддршка од ЕУ и Министерството за локална самоуправа, преку ИПА 2 Програмата за Прекугранична соработка меѓу Северна Македонија и Албанија преку проектот...

Владата обезбедени средства од буџетот за 5800 “фајзер” вакцини за Covid-19

Владата  го разгледа и усвои и Записникот од последниот состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во врска со спречување на...