Левица – Карпош поднесе 280 жалби за предлог ДУП-от за Козле

Популарно

Погледнете како би изгледало возењето во воз со 4.800 км/ч (ВИДЕО)

Како би изгледало кога јапонски воз би забрзал до 4.800 км/ч? Како би изгледало да сте внатре и да гледате низ прозорецот?Поглeднете на видеото...

Што Апасиев говореше како студент? Погледнете го видеото

Во рамките на седмото издание на орагорската вечер "Иво Пухан" во 2007 година, свој настап имаше и Димитар Апасиев, тогашен студент во втора година,...

Еве зошто не треба да блендирате за предупредување од полиција

Пријателското блендирање претставува меѓусебна, невербална комуникација помеѓу возачите со цел предупредување дека во близина следи полиција. Оваа пракса егзистира со децении наназад и сигурно...

Поднесени 280 жалби од Локалниот Огранок на Левица – Карпош во врска со усвојувањето на Деталниот урбанистички план за Козле, кој покрај што носи негативни еколошки последици, се предвидени се 50-тина нови објекти на високите делови на Козле.
Во целост ја пренесуваме реакцијата на Левица – Карпош:

„Членови на Локалниот Огранок на општина Карпош, поднесоа 280 жалби во однос на Одлуката за неспроведување на стратегиска оцена за Деталниот урбанистички план за градска четврт Ј04.

Во одлуката за неспроведување на стратегиска оцена се наведува дека предлог ДУП-от нема влијание врз животната средина бидејќи „со планскиот документ кој се однесува има цел рационално користење на земјиштето“. Но, во реалноста, со овој ДУП предвидени се 50-тина нови објекти на високите делови на Козле, во рамките на К.О. Долно Водно. Најголем дел од нив ќе бидат на четири нивоа и висина од 10,2 метри.

Оттука, усвојувањето на овој ДУП има и тоа какви негативни еколошки последици. Во жалбите се наоѓаат над 250 различни причини, најпрво за спроведување на стратегиската оцена за влијанието на овој ДУП врз животната средина, а потоа и за целосно запирање на постапката за носење на истиот.

Левица – Карпош го повикува градоначалникот Стефан Богоев, веднаш да ја спречи постапката за носење на овој ДУП. Во спротивно, Левица – Карпош, ќе преземе уште порадикални чекори во спречувањето на уништувањето на преостанатото зеленило од што корист има само урбаната мафија.”

Читај повеќе

Последни објави

Димоски: Се фалат кој ја има бетонизирано помалку Општина Карпош

Државниот Завод за статистика го објави месечниот извештај за издадени одобренија за градење за јули годинава. Според истиот, најмногу одобренија во скопскиот регион се...

Мостот Обединети Нации не е безбеден за пешаците и велосипедистите

Левица Карпош на својата Фејсбук страница објави фотографија од очајната состојба во која се наоѓа мостот Обединети Нации кој го поврзува Влае со останатиот...

За маалскиот живот во Карпош 2 (ВИДЕО)

Каков бил маалскиот живот во Карпош 2? За вратарот Рамиз од Драмски, прекарите како Пики, Чомбе, Кокош, Чавки, Трендо, Коџак, за турнирите во табла...

Амбулантата во Козле – срам за македонското здравство

Најдобрата слика за состојбата на македонското здравство може да ја најдете во скопската населба Козле. Амбулантата која е изградена пред повеќе децении се наоѓа...

Дарко Ристовски – кандидат за градоначалник на Левица за Општина Карпош

Како истакнат активист за заштита на зеленилото и Водно, фокусот ќе му биде поставен на спречување на бетонизацијата и зазеленување на секој слободен простор.„Со...